A tejhabos mindenit!

Egy kávét kérek tejhabbal, köszönöm!

Kríziskávézás tejhabos módra 3. rész

2020. április 05. 17:38 - Pápai Anita

Kicsiként arról álmodtam, hogy amikor nagy leszek, összegyűjtöm a világ összes nélkülöző, kóbor állatát, és egy hatalmas állatmenhelyet nyitok, ahol a jószágok biztonságban lehetnek. Nem, fogalmam sem volt még arról, ki az a Noé és mit csinált az állatokkal. És nem, nem volt egy kiforrott tervem, így azt sem sikerült alaposan átgondolnom, hogy mit művel majd a menedékhelyemen a kis törött szárnyú cinegével a kukák közül kimenekített cicus, majd a cicussal a nemrég még gazdátlanul az utca porában hánykolódó eb, majd a kis kutyussal a sérüléséből felgyógyult farkas.

Aztán sorra jöttek a figyelmeztető jelek: először csak, hogy a tányéron ételdarab nem maradhat egyedül, nehogy féljen társ nélkül; a csigát át kell tenni az út közepéről az út másik – persze szegénynek menetiránnyal ellentétes – szélére, nehogy rálépjen valaki; egész nyáron félig a földre szegezett tekintettel járni, hogy kikerülhetőek legyenek a kis hangyák és bogarak; kismacskák mentése – több-kevesebb sikerrel, anyukám kifejezett örömére; aztán kaja-és pénzadakozások sorát követően egyre durvultam, és egyik nap arra eszméltem, hogy az összes kerámia emlékfigurámat elajándékoztam a helyi árvaház gyerekeinek.

brown coated monkey on branch

Valahogy így kezdődött szociális érzékenységem tavasza, és akkor virágzott igazán, amikor már szinte koldultam az önkéntes munkáért.

Na de hogy jön ez most ide? Jogos a kérdés. Elmesélem.

Harmadik hete ülök itthon. Home office. Online kríziskávézás. Online képzésszervezés. Online borozás. Online csevegés. Online kung fu. Social distance futás. Heti egy bolt, maszkban. Elképedés a koronahírektől, a politikától, majd ismét a koronahírektől. És így telnek a napok. Fokozott érzékenységemből adódóan frusztráltan, feszengősen, dühösen, zsörtölődősen, aggódóan, ugyanakkor szeretetben, melegben, kvázi biztonságban, meghittségben, játékosan, vidáman, és mondjuk ki – pici lakás, szűk helyiségek, bezártság, de mégis – kényelmesen.

Aztán egyre csak kezd elhatalmasodni a fejemben, hogy ez az egész nincs rendjén. Nincs rendjén, hogy egy-egy zárt ajtó mögött egészen más a napi forgatókönyv: mert kimarad a várt bevétel, mert csőd szélére került a vállalkozás, mert nincs mit enni, mert a családban erőszak dúl, mert apa dacolva a veszélyekkel éjjel-nappal fuvarozik, anya meg hajnaltól a közért pénztárában ül, és úgy egyáltalán a szülők védőfelszerelés nélkül a kórházban güriznek, vagy nem güriznek, mert kirúgták őket és így tovább.

Mindeközben nekem fogalmam sincs, mit tehetek, hogyan segíthetek. Pedig igazán segíteni akarok! Ám jelen esetben sem a menhely, sem a kerámiatárgyak nem jelentenek opciót. Nem vagyok devizamilliomos, hogy komoly összegeket ajánljak fel a vírus ellenszerének kutatására. Nincs innovatív ötletem a vírus vagy a kezdődő gazdasági válság elleni küzdelemre, amit egy start-up keretében bedobhatnék a közösbe, hogy aztán a Forbes címlapjára kerüljek. És nem is vagyok wonderwoman, sem orvos, sem ápoló, sem futár, sem mentős. Hős lenni tehát nem tudok. De akkor mit tehetek?

Nos, meginvitállak Titeket egy charity kávéra, és közben utánajárok, hogy a magam átlagos eszköztárát miként tudnám jótékony célra felhasználni. Közben abban bízom, hogy Nektek tudok segíteni: egy kicsi jókedvvel, néha egy-egy sufni-recepttel, vagy egy ötlettel, hátha Ti is tudtok másnak segíteni. Ha van rá lehetőségetek.

Lássuk hát, mi a mai repertoár. „Charity kávézó”, Budapest, XIII. kerület, családias lakóövezet. A nap fátyolosan beszűrődik az apró helyiség ablakán, csíkokat hagyva az egyetlen asztalon, ahová le lehet ülni. Tesco finest, guatemalai fair trade, 100% arabica kávéból készült melange-ot kapok. Még nem is rendeltem, de már tudják, hogy mire van szükségem. Pasi a barista és a felszolgáló egyben. Leülök. Az asztalon egy gyönyörű, türkiz színű laptop vár. Mielőtt belevetném magam a charity lehetőségek gyűjtésébe, felfigyelek a kávézós srácra: szőke, elképesztően kedves tekintetű, folyton mosolygós jelenség. Magas, erős, izmos alkat. Szorgosan sürög-forog, hogy elkészüljön a kávémmal. Jól akarja csinálni. Pedig ez az első neki. Mint kiderül, nem barista, a kávézó üzemeltetője. Ez megmagyarázza a mulattató „bravúrt” a tejhabosítóval. Ám végül valahogy elkészül a mézes tejhabos …. egy nyuszis bögrében.

20200324_161816.jpg

Melange-hoz méltóan mézes bébikávé íze van, és szép kemény habja. Süti nélkül most nem maradhatok, ezért kirendelem a ház frissen sült kekszét, és receptet is kérek hozzá. Már is charity a hely. Velem legalábbis jót tett!

20200329_135444.jpg

recept_jo.JPG

Tökéletes kiegészítője egy délutáni kávénak. Na meg a charity kutatásomnak. És, hogy közben miket találtam?

  1. Kockacsoki kávézó: ez az autistákat foglalkoztató kávézó és csokiüzem a veszélyhelyzet időtartamára – sokakkal együtt – leállásra kényszerült, ám addig is kávékuponokat kínál, amelyek később levásárolhatóak lesznek a kávázóban, amint vége ennek az egésznek. A kuponok itt érhetőek el.
  1. Élelmiszerbank: tudtátok, hogy a Netpincéren keresztül 3 jótékonysági rendelést is leadhatunk, amivel több családnak szerezhetünk legalább egy jó ebédet vagy vacsorát? Nagyon fontos lehetőség, differenciált összegekkel. Lehet, hogy nekünk csak egy rendelés, de valakiknek „A” Napi meleg étel. Nem csak krízisidőszakban, de most igazán...
  2. Bikemaffia: Sejtettük, hogy a hajléktalan vagy az idősotthonban élő személyek számára a vírus miatti veszélyeztetettség fokozott mértékű. De őszintén, zseniális ötlet, hogy figyeljünk a prevencióra. A Bikemaffia vitaminokra, fertőtlenítőkre gyűjt, amelyeket eljuttat az érintett intézményekhez, személyekhez. Még tart a gyűjtés, várják a hozzájárulásokat. Itt vannak a részletek.
  3. Standart: a neves kávé magazin a szerte a világon most nehéz helyzetbe került kávézóknak próbál segíteni azzal, hogy a most beérkező éves előfizetések egy részét a regisztrált kávézók segítésére fordítja. A magyar kávézók listája elég szegényes, ám köztük van a Bloom is, amelynek fenntarthatósági törekvéseit korábbi bejegyzésemben már bemutattam Nektek. További kávézóknak regisztrálni még ér! 
  4. MONYO Brewing Co: a Monyo „Ments meg egy csapost” kezdeményezésével leginkább kézműves sörözőknek, puboknak próbál segíteni gyűjtésével. Itt a link.
  5. Önkénteseket koordináló akciócsoport: leszögezem, kormányzati kezdeményezés. Nincs mindenkinek ínyére. Ellenben itt talán valamennyire függetlenedni lehet a politikai aspektustól. Egy honlapon keresztül bármilyen segítséget fel lehet ajánlani (önkéntes munka, szolgáltatás nyújtása, véradás, informatikai segítség, tanítás stb.), és majd jeleznek, hogy miben tudsz segíteni. Ha ez érdekel, itt találod az oldalt.
  6. Magyar Macskavédő Alapítvány: igen, a kijárási korlátozás az állatok mentését is egyre inkább kihívássá teszi. Az alapítványi virtuális kávézás jegyében meghívhatunk egy cicát kávézni, hogy ezzel segítsük a szervezet egyre nehezebbé váló munkáját a jelen körülmények között. Itt a kezdeményezés.
  7. Idősek segítése: akár társasházban, akár családi házban élsz, tutira van a közeledben olyan idős szomszéd, aki örömmel veszi, ha felajánlod neki a segítséged (akár szóban, akár egy levélben, amit a házban kirakhatsz vagy bedobhatod a postaládájába). Legyen ez akár bevásárlás vagy csak két jó szó, a hála biztosan nem marad el.
  8. Kisebb üzletek: nyilvánvaló, hogy a sarki kisbolt, a helyi zöldséges és a közeli kis kézműves pékség jobban megszenvedi a jelenlegi és a még csak most következő válságos időszakot, mint a nagykerek. Ezért, ha teheted, amit lehet, náluk vásárold meg. Még az is lehet, hogy liszt és élesztő is lesz a polcokon.
  9. Adózás: korona ide vagy oda, az adóbevallásodat idén is le kell adnod. Ebben a kaotikus időszakban se feledkezz meg az adód 1%-áról rendelkezni. Ez a civil szférának óriási segítség.

10+1. Ha pedig mindezekre nincs lehetőséged vagy nincs hangulatod, akkor egyet tehetsz: MARADJ OTTHON és ápold a lelked, hatalmas nevetésekkel! Mondjuk ebben segíthet ez az „örök klasszikus”.  Vivát ’90-es évek, vivát Backstreet Boys!

20200324_161902_kicsi.jpg

Üdv,

Nita

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atejhabosmindenit.blog.hu/api/trackback/id/tr9015593616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása